Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka zupa z naszym ulubionym łososiem wędzonym na zimo. Sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    1 por (duży, biała część)
    1 łyżka masła ghee
    600 ml bulionu drobiowego
    1 liść kaffiru
    50 ml śmietany kremowej
    100 g plastrów łososia wędzonego na zimno
    szczypiorek
    gałka muszkatołowa
    pieprz

Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego łososia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy