Zupa ziemniaczano-czosnkowa z żółtym serem i boczkiem

4.5 (177 ocen)

Pyszna i aromatyczna zupka.

Składniki:

  • ok. 0,5- 0,6 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę,
    6-7 ząbków czosnku,
    ok. 1 litra wody,
    ok. 10 dag startego żółtego sera ( u mnie podpuszczkowy),
    1 łyżka śmietany ( u mnie jogurtowa 9%),
    4-5 plasterków boczku parzonego,
    1 płaska łyżeczka lubczyku,
    1 płaska łyżeczka curry,
    sól, pieprz, ostra papryka,
    koperek (opcjonalnie),
    płatki peperoncino (opcjonalnie dla miłośników pikantnych zup)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z żółtym serem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z 1 płaską łyżeczką soli, curry, lubczykiem, dodać ziemniaki i czosnek, gotować na małym ogniu około 30 min aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zdjąć z gazu, dodać ser, śmietanę i zmiksować wszystko na krem przy pomocy blendera. Doprawić jeszcze według uznania.
    Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni żeby się zarumienił, ale nie spalił.
    Zupę podawać z boczkiem. Można posypać koperkiem i płatkami peperoncino.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować