Pyszna kremowa zupa ziemniaczano chrzanowa z dodatkiem chrupiącego boczku i jajka ugotowanego na twardo. To fajny pomysł na Wielkanoc, ale nie tylko.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 1,5 litra wody,
3-4 ziemniaki,
mały kawałek selera,
mały kawałek korzenia pietruszki (ok 5 cm),
kawałek białej części pora (ok. 5 cm),
kawałek korzenia chrzanu,
100 ml śmietany,
oraz:
2 jajka ugotowane na twardo,
100g gotowanego boczku,
rzeżucha do posypania,
sól, pieprz, ostra papryka,
sos z cytryny (opcjonalnie)
Zupa ziemniaczano-chrzanowa z jajkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Wodę zagotować, dodać pokrojone warzywa (oprócz chrzanu) i gotować zupę pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dodać starty chrzan i śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem, podsmażonym boczkiem i rzeżuchą.
Komentarze