Zupa ziemniaczano-chrzanowa z jajkiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszna kremowa zupa ziemniaczano chrzanowa z dodatkiem chrupiącego boczku i jajka ugotowanego na twardo. To fajny pomysł na Wielkanoc, ale nie tylko.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 1,5 litra wody,
    3-4 ziemniaki,
    mały kawałek selera,
    mały kawałek korzenia pietruszki (ok 5 cm),
    kawałek białej części pora (ok. 5 cm),
    kawałek korzenia chrzanu,
    100 ml śmietany,
    oraz:
    2 jajka ugotowane na twardo,
    100g gotowanego boczku,
    rzeżucha do posypania,
    sól, pieprz, ostra papryka,
    sos z cytryny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa ziemniaczano-chrzanowa z jajkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Wodę zagotować, dodać pokrojone warzywa (oprócz chrzanu) i gotować zupę pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dodać starty chrzan i śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem, podsmażonym boczkiem i rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować