Zupa ziemniaczana z zacierkami okraszona cebulką i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki z indyka i kości schabowe wędzone ugotować z dodatkiem pieprzu i soli. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Golonki wyjąć i przeznaczyć do pieczenia, a kości obrać z mięsa. Mięso dodać do wywaru.
(Można zrobić wywar tylko warzywny.)
Dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie dodać zacierki.
Zacierki - jajko roztrzepać widelcem i dodawać stopniowo mąkę. Zarabiać. Dodawać tak długo mąkę, aż zrobi się ścisłe ciasto. Zrobić wałeczek i skubać po kawałku do zupy.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu ze skwarkami. Dodać do zupy. Posolić do smaku.
Smacznego.
Komentarze