Zupa ziemniaczana z zacierkami okraszona cebulką i skwarkami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaki dzieciństwa. Zupa pyszna, okraszona smażoną cebulką na domowym smalcu ze skwarkami.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • golonki z indyka 2 szt. 800 g
    schabowa kość wędzona 600 g
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżeczka soli

    marchewka
    pietruszka
    700 g ziemniaków
    jajko
    ok. 1/2 szklanki mąki pszennej ( tyle, ile zabierze jajko )
    cebula
    3 łyżki smalcu domowego ze skwarkami
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Zupa ziemniaczana z zacierkami okraszona cebulką i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki z indyka i kości schabowe wędzone ugotować z dodatkiem pieprzu i soli. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Golonki wyjąć i przeznaczyć do pieczenia, a kości obrać z mięsa. Mięso dodać do wywaru.
    (Można zrobić wywar tylko warzywny.)
    Dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków.
    W międzyczasie dodać zacierki.
    Zacierki - jajko roztrzepać widelcem i dodawać stopniowo mąkę. Zarabiać. Dodawać tak długo mąkę, aż zrobi się ścisłe ciasto. Zrobić wałeczek i skubać po kawałku do zupy.
    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu ze skwarkami. Dodać do zupy. Posolić do smaku.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować