Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów

0 (0 ocen)

Tego jeszcze nie było. Kluski kładzione z krakersów, mojego autorstwa smakują po prostu rewelacyjnie. Sprawdzony i bardzo lubiany w moim domu duet ziemniaczków i papryki tym razem solidnie zyskał na smaku poprzez owy krakersowy eksperyment. Naprawdę polecam!

Składniki:

  • Zupa:
    6 dużych ziemniaków (łącznie 700g)
    3 nieduże marchewki (łącznie 300g)
    1 większa zielona papryka (250g)
    150 g drobnej cebuli dymki (ewentualnie 1 duża biała cebula)
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. 1 łyżka zielonej i 1 łyżka fioletowej)
    2 łyżki masła
    3 łyżeczki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki kuminu mielonego (kminu rzymskiego)
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Kluski:
    8 łyżek drobno pokruszonych krakersów sezamowych
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów 1. W szerokim garnku rozpuścić masło, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki dymkę (białą cebulę obrać i posiekać) oraz oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać kumin i gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów 2. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion i mleko. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w cząstki, marchewkę - w talarki lub półplastry. Warzywa dołożyć do zupy. Gotować do miękkości (15 - 20 min). Pod koniec gotowania dodać bazylię i wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pozostawić na gazie.
  • Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów 3. Krakersy i jajka dokładnie wymieszać.
  • Zupa ziemniaczana z papryką i kluskami kładzionymi z krakersów 4. Na wrzącą zupę wrzucić niewielkie kulki z przygotowanej masy i lekko przemieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, całość gotować jeszcze 2 - 3 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować