Zupa ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekka i pożywna.

  • 45 min

Składniki:


  • opakowanie świeżego szpinaku
    4 kostki szpinakowego brykietu
    4 łodygi selera naciowego
    mały seler
    2 marchewki
    2 pietruszki
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    4 ziemniaki
    cebula
    por
    1,5 l bulionu warzywnego
    3 ząbki czosnku
    łyżka masła
    oliwa do smażenia
    150 g wędzonego boczku

Zupa ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu warzywnego ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w grube plastry. Smażymy na oliwie ,po czym osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu ,dodajemy do zupy. Gotujemy dalej.
    W tym czasie ,cebulę obieramy ,kroimy w piórka ,szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni ,również wrzucamy do zupy ,razem ze szpinakowym brykietem i porem pokrojonym w krążki.
    Szpinak płuczemy ,osączamy ,kroimy na większe kawałki i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na łyżce masła. Dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy