Smaczna zupa , w której nie wyczuwam szpinaku, a to dobrze , bo za nim nie przepadam. Dzieciom mówię, że taki zdrowy, więc wypada ugotować. Końcowy efekt bardzo dobry, nawet mąż zjadł.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g. pieczarek
200 g. mrożonego szpinaku
1 cebula
2 łyżki masła
5 ziemniaków
200 g. boczku wędzonego
2 łyżki oleju
4 szklanki rosołu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 15 % ukwaszonej
sól i pieprz do smaku
Zupa ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, myję, kroję. Boczek kroje w kostkę. Na oleju podsmażam ziemniaki i boczek, dodaję rosół i gotuje. Pieczarki kroję w pół plasterki, a cebulę w kostkę. Cebulę szklę na maśle, dodaje pieczarki, duszę, dodaję do ziemniaków, mieszam. Do całości dodaję szpinak, chwilę gotuje. Śmietanę mieszam z mąką, zaprawiam zupę, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem.
Komentarze