Zupa ze świeżych prawdziwków na rosole

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zupę grzybową przygotowuję na kilka sposobów. Dzisiejsza moja propozycja to zupa ze świeżych prawdziwków przygotowana na rosole, który został z wcześniejszego obiadu. Ja najczęściej podaję ją z makaronem. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Moi najbliżsi bardzo ją lubią i zawsze znika błyskawicznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • ok. 500 g świeżych prawdziwków (mogą być też mrożone),
    • ok. 1,5 litra gorącego bulionu rosołu ( u mnie najczęściej drobiowy),
    • 2-3 łyżki masła,
    • 1-2 łyżki oliwy ( może być olej),
    • 1 mała drobno posiekana cebula,
    • mała marchewka z rosołu,
    • ok. 100 ml śmietany najlepiej kremówki,
    • sól, pieprz, natka pietruszki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze świeżych prawdziwków na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Następnie zalać około 200 ml bulionu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie przekładamy grzyby do gorącego bulionu i jeszcze gotujemy około 15 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę. Zupę możemy podać np. z makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować