Zupa ze świeżych pomidorów z makaronem

0 (0 ocen)

Aromatyczna, pyszna pomidorowa z „własnych” polnych pomidorów

Składniki:

  • WYWAR:
    1 ćwiartka z kurczaka
    6 szklanek wody
    sól
    liść laurowy
    4 ziela angielskie
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    PRZECIER POMIDOROWY:
    1 kg dobrych pomidorów
    1 cebula (10 dag)
    odrobina wody do podlania
    ORAZ:
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    pół szklanki zimnej wody
    cukier
    pieprz
    sól
    słodka sproszkowana papryka
    ostra sproszkowana papryka
    25 dag makaronu – u mnie kolanka
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze świeżych pomidorów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukałam, przekroiłam w stawie na dwie części, zalałam w rondlu zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia. Zdjęłam pianę, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, posoliłam do smaku i gotowałam na wolnym ogniu.
  • 2. Włoszczyznę obrałam, opłukałam, dołożyłam do mięsa. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
  • 3. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Pomidory pokroiłam w kostkę, cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Pomidory i cebulę podlałam w rondlu odrobiną wody, gotowałam razem kilka minut, gorące przetarłam przez gęste sito.
  • 5. Wywar mięsny przecedziłam, połączyłam z przetartymi pomidorami.
  • 6. Mąkę dokładnie rozprowadziłam w połowie szklanki zimnej wody, wlałam do zupy, doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sproszkowaną papryką.
  • 7. Zupę podałam bez zabielania z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Porady

Zupę można zabielić połową szklanki śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować