Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu.
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
mięso drobiowe na wywar
3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
biała części pora (lub średnia cebula)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
bazylia
sól, pieprz
Dodatkowo:
makaron (może być zacierka lub ryż)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego
1 łyżeczka masła
Opcjonalnie:
odrobina cukru
śmietana
świeży koperek i natka pietruszki do posypania
Zupa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić na odrobinie masła.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory oraz pora/cebulę).
W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania).
W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i opcjonalnie śmietanę.
Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) oraz można też posypać posiekaną zieleniną.
Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą.
Komentarze