Zupa ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • mięso drobiowe na wywar
    3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    biała części pora (lub średnia cebula)
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    bazylia
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    makaron (może być zacierka lub ryż)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego
    1 łyżeczka masła
    Opcjonalnie:
    odrobina cukru
    śmietana
    świeży koperek i natka pietruszki do posypania

Zupa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić na odrobinie masła.
    Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory oraz pora/cebulę).
    W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania).
    W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i opcjonalnie śmietanę.
    Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) oraz można też posypać posiekaną zieleniną.
    Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy