ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW Z MASCARPONE

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszniutka, przepis mam od Bożenki , zmodyfikowałam go trochę i ta zupka na stałe zagości w moim domu

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 wody + 2 kostki bulionowe drobiowe
    1 większa marchewka pokrojona w kosteczkę
    1 cebula, cała,po ugotowaniu ją wyrzucam
    1 pietruszka pokrojona w kosteczkę
    3 plastry selera pokrojone w kosteczkę
    3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
    1 duży listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    majeranek
    sól morska
    przyprawa uniwersalna
    1 żółtko
    1 łyżka Mascarpone
    2 łyżki śmietany gęstej 18%
    2 łyżki mąki
    koperek posiekany 2 łyżki
    2 szklarniowe ogórki, w sezonie gruntowe,40 dag
    1-2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze świeżych ogórków z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować , rozpuścić w niej kostki bulionowe. Dodać marchew, seler, pietruszkę, cebulę,listek i ziele. Pogotować ok 5 minut. dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
    W tym czasie pokroić ogórki w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane masło z odrobiną oleju, podsmażyć,zmniejszyć ogień i poddusić. Dodać ok 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, koperek, wymieszać, oprószyć łyżką mąki, wymieszać,dodać Mascarpone, wymieszać i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru.
    Przelać do zupy.Zagotować. W szklance rozmieszać 1 łyżkę mąki z 2 łyżkami śmietany i żółtkiem, szczyptą soli i rozprowadzić wywarem.Wlać do zupy, zagotować.
    Doprawić zupę solą morską, pieprzem i majerankiem
    Bułkę kajzerkę przekroić, posmarować masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym i zrumienić
    Razem z zupą zajadać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować