Zupa ze świeżych ogórków z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować , rozpuścić w niej kostki bulionowe. Dodać marchew, seler, pietruszkę, cebulę,listek i ziele. Pogotować ok 5 minut. dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
W tym czasie pokroić ogórki w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane masło z odrobiną oleju, podsmażyć,zmniejszyć ogień i poddusić. Dodać ok 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, koperek, wymieszać, oprószyć łyżką mąki, wymieszać,dodać Mascarpone, wymieszać i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru.
Przelać do zupy.Zagotować. W szklance rozmieszać 1 łyżkę mąki z 2 łyżkami śmietany i żółtkiem, szczyptą soli i rozprowadzić wywarem.Wlać do zupy, zagotować.
Doprawić zupę solą morską, pieprzem i majerankiem
Bułkę kajzerkę przekroić, posmarować masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym i zrumienić
Razem z zupą zajadać.
Komentarze