Zupa ze świeżych ogórków

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Gotowanie to moje hobby – odpręża mnie po dniu pracy. Przyrządzam potrawy dla siebie i dla córki. Przepis przesłał Henryk Górny

  • Łatwy

Składniki:

  • - ogórki (długie szklarniowe lub 3-4 małe gruntowe): 2 sztuki
    - woda: 1 litr
    - kostki rosołowe (drobiowe lub cielęce albo domowy rosół drobiowy): 2 sztuki
    - kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżeczka
    - żółtko (surowe): 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - cukier (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz czarny (świeżo mielony, do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, osuszamy,
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Na patelni roztapiamy masło,
    wrzucamy ogórki i mieszając,
    lekko podsmażamy.
  • 2. W garnku zagotowujemy
    wodę. Wrzucamy kostki rosołowe,
    mieszamy, aż się rozpuszczą.
    Do bulionu wkładamy
    podduszone ogórki.
    Gotujemy na małym ogniu.
  • 3. Koperek myjemy, osuszamy
    i drobniutko siekamy.
    Śmietanę dokładnie miksujemy
    z żółtkiem, mąką i sokiem
    z cytryny. Wlewamy do wywaru.
    Doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i cukrem. Wsypujemy
    koperek, mieszamy
    i podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować