Zupa ze świeżych grzybów z makaronem

5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Zupa ze świeżych grzybów z makaronem jest pyszna i niezwykle aromatyczna, a smak kolejnego dnia po ugotowaniu osiąga większą intensywność.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • mięso/koście na wywar (*)
    250-300g świeżych grzybów (**)
    1-2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    domowa przyprawa rosołowa
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka masła
    makaron
    śmietana
    Opcjonalnie:
    świeży koperek/natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa ze świeżych grzybów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
    (Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
    Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną marchew, pietruszkę i selera.
    Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
    Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
    Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku.
    Makaron można dodać 10 minut przed końcem gotowania zupy lub ugotować oddzielnie i po przełożeniu do miseczek zalać zupą.

Porady

(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym. (**) Mogą być również grzyby mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować