zostaje nam po niedzieli rosół i dobrze jest ugotować na nim jakąś zupę, jarzynową, pomidorową...itd....a może ze szpinaku, pojawiły się już młode listki szpinaku
30 min
Składniki:
listki szpinaku 1 paczuszka lub 0,5 kg
marchewka 1-2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler kawałek (jeśli jest duży) 1/4 szt.
ziemniaki 4-5 szt.
czosnek przeciśnięty przez praskę z 2 ząbków
olej (ja stosuję rzepakowy) 1-2 łyżek
jogurt naturalny (lub śmietana 18%)
sól,pieprz do smaku (w zależności ile nam zostało rosołu i czy bedziemy dolewać wodę)
mąka 1-2 łyżeczki
jajka ugotowane na twardo po 1 szt. na talerz
Zupa ze świeżego szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy. odrywamy łodygi a liście siekamy nożem
2.na patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekane listki szpinaku i go podsmażamy, pod koniec dodajemy przetarty czosnek
3.obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę
4.jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek
5.na piec wstawiamy pozostały z poprzedniego dnia rosół, wrzucamy startą na tarce (duże oczka) marchewkę,pietruszkę,seler, pokrojone ziemniaki i gotujemy(jeśli jest mało rosołu dolewamy wody) kiedy warzywa i ziemniaki są miękkie dodajemy przesmażony szpinak
6.gotujemy jeszcze 5-10 minut
7.w kubku mieszamy mąkę i jogurt (śmietanę) dodając trochę gorącej zupy by się (po wlaniu śmietana lub jogurt z mąką) nie zważyły
8.wymieszaną mąkę z jogurtem (śmietaną) wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze 5 minut
9.na każdy talerz wkładamy jedno obrane jajko, wlewamy gorącą zupę
Komentarze