Zupa ze świeżego szpinaku

0 (0 ocen)

  • 30 min

zostaje nam po niedzieli rosół i dobrze jest ugotować na nim jakąś zupę, jarzynową, pomidorową...itd....a może ze szpinaku, pojawiły się już młode listki szpinaku

  • 30 min

Składniki:


  • listki szpinaku 1 paczuszka lub 0,5 kg
    marchewka 1-2 szt.
    pietruszka 1 szt.
    seler kawałek (jeśli jest duży) 1/4 szt.
    ziemniaki 4-5 szt.
    czosnek przeciśnięty przez praskę z 2 ząbków
    olej (ja stosuję rzepakowy) 1-2 łyżek
    jogurt naturalny (lub śmietana 18%)
    sól,pieprz do smaku (w zależności ile nam zostało rosołu i czy bedziemy dolewać wodę)
    mąka 1-2 łyżeczki
    jajka ugotowane na twardo po 1 szt. na talerz

Zupa ze świeżego szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02xd2cc 1. Szpinak myjemy. odrywamy łodygi a liście siekamy nożem
  • 2. na patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekane listki szpinaku i go podsmażamy, pod koniec dodajemy przetarty czosnek
  • 3. obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę
  • 4. jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek
  • 5. na piec wstawiamy pozostały z poprzedniego dnia rosół, wrzucamy startą na tarce (duże oczka) marchewkę,pietruszkę,seler, pokrojone ziemniaki i gotujemy(jeśli jest mało rosołu dolewamy wody) kiedy warzywa i ziemniaki są miękkie dodajemy przesmażony szpinak
  • 6. gotujemy jeszcze 5-10 minut
  • 7. w kubku mieszamy mąkę i jogurt (śmietanę) dodając trochę gorącej zupy by się (po wlaniu śmietana lub jogurt z mąką) nie zważyły
  • 8. wymieszaną mąkę z jogurtem (śmietaną) wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze 5 minut
  • 9. na każdy talerz wkładamy jedno obrane jajko, wlewamy gorącą zupę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy