Zupa ze słodkiej kapusty i gotowanych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu „słodki kapuśniak” z wkładką z gotowanych ziemniaków. Pożywna potrawa w oszczędnej wersji – do przygotowania zupy idealnie nadadzą się ziemniaki pozostałe z obiadu.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 g obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków
    350 g poszatkowanej białej kapusty
    200 g miąższu dyni
    150 g obranej marchewki
    150 g obranego selera korzeniowego
    3 obrane ząbki czosnku
    3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
    2 L bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    2 – 3 łyżeczki majeranku suszonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa ze słodkiej kapusty i gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ze słodkiej kapusty i gotowanych ziemniaków 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler oraz posiekany czosnek. Mieszając, składniki smażyć ok. 5 min.
  • Zupa ze słodkiej kapusty i gotowanych ziemniaków 2. Następnie dołożyć kapustę i smażyć jeszcze kilka min., mieszając. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, dodać do zawartości garnka i wymieszać. Dołożyć liście laurowe i ziele angielskie, wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok. 30 min.
  • Zupa ze słodkiej kapusty i gotowanych ziemniaków 3. Na końcu dołożyć ziemniaki i wsypać majeranek – wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Porady

Każdą porcję zupy można uzupełnić kleksem gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować