Zupa zacierkowa

4.5 (201 ocen)

  • 40 min

Przepis regionalny z kuchni borowiackiej, z bacinej kuchni

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    20 dkg boczku wędzonego
    Sól, pieprz
    Liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki, umyć ,pokroić w kostkę włożyć do wody, osolić , dodać liść laurowy i 3 ziela angielskie, ugotować do miękkości .
    Z mąki i wody , tyle ile zabierze ciasto robimy zacierki, kruszymy je do zupy, chwile razem gotujemy.
    Podsmażamy drobno pokrojony boczek i dodajemy do zupy .
    Przyprawiamy pieprzem do smaku, można dać posiekaną pietruszkę.

Porady

Do zupy można dodać pokrojoną i przesmażoną kiełbasę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować