Zupa z ziemniaków z zielonym chili

0 (0 ocen)

Bardzo dobra, inna niż zwykła kartoflanka. Dodatek ostrej papryki zupełnie zmienia zupę

Składniki:

  • 1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek
    2 mała cebule, pokrojone w kostkę
    1 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki mielonego kminu
    2 ząbki czosnku, posiekane
    500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę
    Sól i pieprz
    ok 750 ml bulionu z kurczaka
    Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia
    Posiekana kolendra, do podania

Zupa z ziemniaków z zielonym chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki.
  • 2. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut.
  • 3. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion.
  • 4. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść.
  • 5. Wlać na talerze, dodać śmietanę lub jogurt, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego !

Porady

Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za bardzo nie spiec - chodzi o to aby spiekła się skórka a nie miąższ. W zależności od ostrości papryki, można ich dodać więcej lub mniej.

Komentarze

Podobne przepisy