Zupa ze szparagów z lubczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna zupa - krem. Lubczyk wspaniale podkreśla delikatny smak szparagów, a dodatek ryżu sprawia, że zupa jest sycąca.

Składniki:

  • 1,5 pęczka zielonych szparagów
    2,5 szklanki rosołu
    2,5 szklanki wody
    1/3 szklanki ryżu basmati
    1 gałązka lubczyku
    sól
    pieprz

Zupa ze szparagów z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końcówki. Końcówki zalewamy wodą i gotujemy z nich wywar (ok. 20-30 minut). Wywar przecedzamy.
  • 2. Od szparagów odcinamy główki, resztę kroimy w nieduże kawałki. Główki gotujemy w wywarze 5 minut i wyjmujemy na talerz.
  • 3. Do wywaru wkładamy pokrojone szparagi i gałązkę lubczyku, wsypujemy ryż i wlewamy gorący rosół. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. .
  • 4. Odkładamy kilka ugotowanych główek szparagów do dekoracji, pozostałe wrzucamy do zupy. Wyjmujemy lubczyk i odstawiamy zupę na 10 minut, aby ryż wchłonął więcej płynu
  • 5. Miksujemy zupę blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Porcje zupy dekorujemy odłożonymi główkami szparagów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Komentarze

Podobne przepisy