Zupa z zielonych szparagów

0 (0 ocen)

Zupa krem gotowana na całych szparagach, łącznie z końcówkami. Zazwyczaj odcinane i wyrzucane, ale niesłusznie. Całą zupę przelałam przez sitko, więc nie było łykowatych części. Zupę podałam z jajkiem w koszulce i grzankami.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    2 l wody
    250g szparagów zielonych
    2 ziemniaki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 garść lubczyku
    sól
    pieprz czarny mielony
    jajka
    grzanki

Zupa z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko włożyć do garnka z zimną woda. Gotować na małym ogniu, zbierając szumy.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Ziemniaki i szparagi pokroić. Główki szparagów odłożyć, a resztę wrzucić do zupy. Dodać liście lubczyku. Gotować, aż wszystko zmięknie. Przyprawić. 5min przed końcem dodać odłożone szparagi.
  • 3. Wyjąć z zupy mięso, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Można odłożyć parę szparagów do dekoracji. Mięso pokroić i wrzucić do zupy.
  • 4. JAJKO W KOSZULCE:
    Osoloną wodę z niewielką ilością octu (1 łyżeczka) zagotować. Jajko wbić do miseczki, zrobić wir w wodzie i wlać jajko w środek. Gotować 3min. Środek po takim czasie powinien się ściąć. Podać do zupy ze szparagami.

    Posypać grzankami.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy