Zupa z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Intensywnie zielona i zdrowa zupa z soczewicą na bazie mleka kokosowego.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej kokosowy: 2 łyżki
    - przyprawa curry: 1 łyżka
    - czerowna papryka w płatkach: 1 łyżeczka
    - rozgniecione ząbki czosnku: 2 sztuki
    - słodka cebula (duża, pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - bulion warzywny: 5.5 szklanki
    - zielona soczewica: 1.5 szklanki
    - mleko kokosowe: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta

Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać olej kokosowy. Dodać curry, paprykę w płatkach i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć ok 3 minut, aż cebula zmięknie, dodać bulion i soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 30- 40 minut (lub aż soczewica będzie miękka).
  • 2. Zdjąć garnek z ognia i dodać mleko kokosowe oraz szczyptę soli. Zupę zblendowac do konsystencji puree.
  • 3. Podawać z dodatkiem sera feta lub ze śmietaną i świeżo mielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy