zupa z zielonej soczewicy...

4.5 (179 ocen)

..gęsta, pożywna zupa z soczewicy to klasyczny specjał bliskiego wschodu , którego dodatki zmieniają się w zależności od regionu. Zupę można gotować z różnych gatunków soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
    5 łyżek stołowych oliwy
    3 drobno posiekane cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka rozgniecionych nasion kminku
    1/4 łyżeczki kurkumy
    2 i ½ szklanki wywaru z kurczaka
    sól i mielony czarny pieprz
    posiekana świeża kolendra do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonej soczewicy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę w garnku zalewamy zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu 10 minut. Rozgniatamy na „papkę" ubijakiem do ziemniaków lub blenderem.
  • 2. 3 łyżki stołowe oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy 2 cebule z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem , kminem i kurkumą przez 3 minuty , cały czas mieszając . Dodać soczewicę , i wywar.
  • 3. Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy ogień , i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut , aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
  • 4. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulkę, aż uzyska złoty kolor. Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy cebulką i świeżą kolendrą. Podajemy z pieczywem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować