Zupa z zielonego groszku inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

A może by tak zupka którą zje każde dziecko, które nie znosi zielonego groszku? Jest bardzo smaczna i pożywna a do tego bardzo szybko się ją przygotowuje wystarczy tylko użyć blendera. Smak jest niepowtarzalny, przypominający zupę grochową.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g porcji rosołowych kurzych,
    1 marchew 100 g,
    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ),
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 kostki magii 4 g każda,
    1 czubata łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swoją ),
    3 puszki groszku z marchewką
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonego groszku inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcję rosołową oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość zagotować i zdjąć powstałe szumowiny zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji. Jak już mięso jest prawie miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy, suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W trakcie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować groszek a mianowicie z groszku wylać zalewę a groszek przełożyć do miski i za pomocą blendera zmiksować go na papkę.
  • zupa 2. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać przygotowaną papkę z zielonego groszku, dodać również kostki magii i chwilę pogotować na wolnym ogniu. Jak już zupa się pogotowała doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną a na sam koniec gotowania dodać pokrojona natkę pietruszki świeżą lub mrożoną, lekko całość zagotować i zdjąć z ognia.
  • zupa 3. Ugotowana zupa z groszku wyszła tak smaczna że nawet mąż stwierdził iż smak jest bardzo podobny do grochówki. Można ją zrobić z samego groszku bez dodatku marchewki można również dodać z pół łyżki majeranku dla lepszego smaku a także podsmażony boczek to taka moja podpowiedź jakby ktoś nie miał pomysłu na zupę i wykorzystanie groszku z marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować