Zupa z włoską kapustą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zupa. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a urozmaici klasyczną zupę jarzynową.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół małej główki kapusty włoskiej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Pół selera
    Mała cebula
    3-4 ziemniaki
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ziarenka pieprzu
    Sól, pieprz
    Suszona natka pietruszki
    Mielony kminek
    Masło
    Kiełbasa

Zupa z włoską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle do zarumienienia. Zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz opłukaną i pokrojoną w paseczki kapustę włoską. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, suszoną natkę pietruszki, doprawić do smaku.
    Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
    Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć, następnie dodać do zupy. Wymieszać i podać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy