Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a'la flaki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Często słyszę pytanie co zrobić z warzyw i mięsa rosołowego. Zupa a' la flaczki jest jedną z wielu smacznych propozycji. Rewelacyjna i ekspresowa do zrobienia pyszna rozgrzewająca zupa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ja wykorzystałam
    2 mniejsze udka z kurczaka
    kawałek wołowiny
    2 marchewki
    kawałek selera
    2 pietruszki
    dodatkowo kawałek świeżego pora
    1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu plus woda)

Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a'la flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z rosołu obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki.
    Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę.
    Świeży por pokroić w półplasterki.
  • 2. Wszystko przełożyć do garnka zalać rosołem i wodą dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, opcjonalnie wegetę. (Zamiast można też użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków którą można kupić w każdym markecie)
  • 3. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy