Zupa z topionego serka z czosnkowymi grzankami

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Prosta pyszna zupa z topionych serków i porcji włoszczyzny na bulionie rosołowym, podana z czosnkowymi grzankami, to propozycja na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1/2 pora
    1 łyżka masła
    szczypta tymianku
    750 ml bulionu rosołowego
    200 g kremowego serka topionego
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    jarzynka lub sól do smaku
    zielenina do dekoracji

    Grzanki:
    2 bagietki pszenne
    2 łyżki masła
    zioła włoskie z młynka do smaku
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bezy Krem

Zupa z topionego serka z czosnkowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bulion warzywny 1. Włoszczyznę obieramy i myjemy kroimy w cienkie paseczki a pora w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy włoszczyznę i dusimy 5 minut pod przykryciem, przekładamy do garnka zalewamy bulionem doprawiamy do smaku jarzynką oraz tymiankiem i gotujemy 15 minut, po tym czasie wkładamy do zupy serki topione, mieszamy do momentu rozpuszczenia się.Pół szklanki zupy odlewamy do kubka zaciągamy śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy.Zestawiamy z ognia nie gotujemy, mieszamy.
  • grzanki 2. Grzanki: Bułkę kroimy na płaskie kromki smarujemy masłem z utartym czosnkiem posypujemy ziołami włoskimi,wkładamy do nagrzanego do 180*c i zapiekamy do zrumienienia.Podajemy z gorącą zupą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować