Zupa z suszonych prawdziwków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Domowa zupa grzybowa.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1,5-2 litry rosołu drobiowego
    pietruszka i marchewka z rosołu
    2 garści suszonych prawdziwków
    sól grzybowa
    pieprz czarny
    liście selera
    ząbek czosnku
    200 ml kwaśnej śmietany

Zupa z suszonych prawdziwków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut.
  • 2. Rosół zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, pietruszkę, zgnieciony ząbek czosnku i pokrojone w paseczki grzyby. Można również dodać trochę przecedzonej wody spod grzybów. Zupę gotujemy 20-30 minut.
  • 3. Zupę doprawiamy do smaku solą grzybową i świeżo mielonym pieprzem. Zaprawiamy śmietaną. Gotowa zupę posypujemy drobno pokrojonymi liśćmi selera.
  • 4. Gotową zupę podajemy z makaronem, najlepiej domowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy