2.Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w plasterki. Grzyby kroimy w paseczki.
3.Grzyby, marchewkę i pietruszkę wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Gdy marchewka i grzyby są już ugotowane to dodajemy poszatkowaną kapustę, gotujemy jeszcze około 15 minut. Zupę podprawiamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ostrą papryką.
4.PRZYGOTOWANIE MAKARONU:
Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie chowamy pod miską, by nie obsychało. Odkrawany kawałek ciasta, najpierw rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy. W miarę potrzeby stolnicę i ciasto oprószamy mąką. Wałkujemy od środka ku brzegom. Placki rozwałkowujemy na grubość 2mm lub cieńsze. Rozwałkowane ciasto rozkładamy na lniane ściereczki i zostawiamy do przesuszenia. Makaron kroimy w paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego.
5.Zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentarze