Zupa z soczewicy z selerem konserwowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka i smaczna zupa z czerwonej soczewicy. Dodatkiem do zupy jest seler konserwowy.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cebule
    1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówek)
    2 łyżki masła klarowanego
    1 słoiczek selera konserwowego (340 g)
    100 g przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyzki sosu sojowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy z selerem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości.
    Po tym czasie dodać odcedzony na sicie seler i gotować chwilę.
    Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
    Następnie dodać przecier, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę, wędzoną paprykę i chwilę smażyć mieszając. Wszystko zalać jedną chochlą wody z zupy i wymieszać. Wlać do garnka z zupą i wymieszać. Dolać sos sojowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Soczewica Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować