Zupa z soczewicy z nutą curry

0 (0 ocen)

Prosta i pyszna zupa z moją ulubioną przyprawą curry.

Składniki:

  • - duża marchew,
    - pietruszka,
    - kawałek selera,
    - 3 - 4 średnie ziemniaki,
    - szklanka czerwonej soczewicy,
    - cebula,
    - ząbek czosnku,
    - 1,5 l bulionu (może być z kostki),
    - łyżka czerwonej pasty curry,
    - łyżka koncentratu pomidorowego,
    -łyżeczka curry,
    - sól, pieprz, słodka papryka, oregano, imbir, kurkuma.

Zupa z soczewicy z nutą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Smażyć jeszcze ok. 1min. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do cebuli z czosnkiem i curry. Zalać bulionem i gotować do miękkości. 10 min przed końcem gotowania dodać soczewicę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy