Zupa z soczewicy na schabie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa rozgrzeje i nasyci, idealna na jesienne chłody.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag warkocza od schabu środkowego
    łyżka oleju
    10 dag startej włoszczyzny
    ząbek czosnku
    10 dag czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki)
    20 dag ziemniaków
    litr wrzącej wody
    liść laurowy
    3-4 ziela angielskie
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy na schabie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut.
    Dodać utartą na dużych oczkach włoszczyznę i mieszając smażyć na wolnym ogniu kolejne kilka minut.
    Dodać posiekany ząbek czosnku, a następnie opłukaną i osączoną soczewicę, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i troszkę soli, gotować do miękkości składników.
    Kilka minut przed końcem gotowania oprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Soczewica Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować