Zupa z soczewicy na ostro

  • wyświetlono: 112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

Brenia
  • 20min

Składniki

szklanka zielonej soczewicy

1 cebula

2 marchewki

1/2 małego selera

Pietruszka,

1 czerwona papryka

mała puszka pomidorów – najlepiej pokrojonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki maggi

2 - 3 ząbki czosnku

2 - 3 łyżki oliwy

1 łyżeczka majeranku, szczypta chilli

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z soczewicy na ostro

  • 1. Soczewicę dokładnie płuczemy, następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski paprykę i starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy wszystko około 30 minut.
  • 2. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotujemy zupę jeszcze 10 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Taką zupę można również przyprawić sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-23gfbw0

Dodane przez: weronika63

Zupa pomidorowa z makaronem.

Popularna,lubiana przez wielu,...

Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami

Zupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej...

Zupa cebulowa z migdałami i kminkiem

Dodane przez: ankad21

Zupa cebulowa z migdałami i kminkiem

Migdały i cebula, a do tego kminek...

image-1y7gr3o

Dodane przez: in-humility

ROSÓŁ Z KACZKI z zielonymi lanymi kluskami

Rosół z kaczki ma opinię bardzo...

image-1s39cml

Dodane przez: Habibi Chi

Pomidorowa z nutką papryki

Znana i lubiana przez większość...

szybka pieczarkowa

Dodane przez: AldonaBP

Szybka pieczarkowa

dla zapracowanych mam i nie tylko