Rozgrzewająca, sycąca pełna smaku zupa z soczewicy i szynki serrano, idealna na chłodniejsze dni w okresie jesienno- zimowym. Postawi na nogi każdego wielbiciela zdecydowanych smaków.
4 godz.
Składniki:
200 gram szynki serrano
200 gram szpinaku (może być mrożony)
100 gram suszonych pomidorów
1 kość z szynki serrano
2 ząbki czosnku
1 papryczka piri piri
2 cebula duża
1 marchew
1 pietruszka
1 por biała część
1/4 selera
1 szklanka soczewicy czerwonej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżki papryki czerwonej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka bazyli
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Zupa z soczewicy i szynki serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku należy ugotować wywar z kości dodając do niego ziele angielskie i liść laurowy. Najlepiej gdy kość będzie z mięsem. Pod koniec dodać starte na tarce o grubych okach jarzyny.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek.
Szynkę serrano kroimy w paski, dodajemy do cebuli i podsmażamy aż cebula nabierze złoto- brązowego koloru.
Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę jeszcze podsmażamy i dodajemy szpinak.
Całość dusimy aż szpinak odparuje większość wody.
Pod koniec dodajemy drobno posiekaną wraz z nasionami papryczkę piri piri.
Soczewicę płukamy pod bieżącą wodą i dodajemy do wywaru wraz z podsmażonymi składnikami.
Gotujemy całość do zmięknięcia soczewicy.
Śmietanę wraz z przecierem pomidorowym hartujemy odrobiną gorącego wywaru i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z łyżką śmietany by załagodzić jej ostrość.
Komentarze