Zupa z soczewicy i pomidorów

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oyszna zupa na zimne wieczory.

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    150g soczewicy
    Puszka pomidorów
    15ml śmietany kremówki
    Sól
    Pieprz
    Łyżeczka kurkumy
    Łyżeczka curry w proszku
    Papryka słodka
    Papryka ostra
    1cm korzeń imbiru
    Oliwa z oliwek
    0,5 litra bulionu warzywnego
    2 łyżeczki natki pietruszki

Zupa z soczewicy i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, dodajemy przeciśnięty czosnek, starty świeżo imbir. Dorzucamy suchą soczewicę i przyprawy. Smażymy chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości soczewicy. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut. Ściągamy z ognia i wrzucamy natkę pietruszki oraz śmietanę. Miesmy i podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy