Zupa z soczewicy a'la grochowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Już dawno chciałam spróbować zupy z soczewicy, dziś ją ugotowałam i wyszła pyszna, pachnąca i rozgrzewająca. Na dodatek robi się ją ekspresowo, bo wybrałam soczewicę z puszki.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g soczewicy z puszki
    200 g włoszczyzny mrożonej w paskach
    1 cebula
    2 dowolne cienkie kiełbaski (np. śląskie ok 300 g)
    kawałek wędzonej kości
    1 plasterek wędzonej słoniny
    3 drobiowe rosołki
    1 średni ziemniak
    sól
    pieprz
    majeranek

Zupa z soczewicy a'la grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę, kości i rosołki zalać woda (ok 1,5 l). Gotować przez 30 min. W międzyczasie. pokroić kiełbasę w półplasterki a słoninę i cebulę w drobną kosteczkę. Wszystko razem podsmażyć.
  • 2. Po pół godzinie do garnka dokładamy odsączoną i przepłukana soczewicę z puszki, pokrojonego w kostkę ziemniaka i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy