Już dawno chciałam spróbować zupy z soczewicy, dziś ją ugotowałam i wyszła pyszna, pachnąca i rozgrzewająca. Na dodatek robi się ją ekspresowo, bo wybrałam soczewicę z puszki.
45 min
Składniki:
500 g soczewicy z puszki
200 g włoszczyzny mrożonej w paskach
1 cebula
2 dowolne cienkie kiełbaski (np. śląskie ok 300 g)
kawałek wędzonej kości
1 plasterek wędzonej słoniny
3 drobiowe rosołki
1 średni ziemniak
sól
pieprz
majeranek
Zupa z soczewicy a'la grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę, kości i rosołki zalać woda (ok 1,5 l). Gotować przez 30 min. W międzyczasie. pokroić kiełbasę w półplasterki a słoninę i cebulę w drobną kosteczkę. Wszystko razem podsmażyć.
2.Po pół godzinie do garnka dokładamy odsączoną i przepłukana soczewicę z puszki, pokrojonego w kostkę ziemniaka i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem.Smacznego.
Komentarze