Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Rozgrzewająca, pikantna z dużą ilością mięsa, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • 100 g soczewicy zielonej
    1 filet z kurczaka
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1mała cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    spora szczypta chili
    1,5 l bulionu drobiowego
    natka pietruszki, koper

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć na dwie godziny. Następnie zalać bulionem dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w słupki marchewkę. Gotować do miękkości.
  • 2. Filet umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i usmażyć na rumiano posypując ziołami, pieprzem i solą. Mięso przełożyć na talerz i odstawić na bok.
  • 3. Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na oleju, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 - 7 minut. Zupę doprawić solą pieprzem i chili.
  • 4. Na koniec do zupy dodać mięso. Podawać posypaną pietruszką i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy