Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -1 łyżka oliwy
    Włoszczyzna:
    -1 cebula
    -1 marchewka
    -1 pietruszka
    -1 por
    -2 ząbki czosnku
    -1,5 litra bulionu warzywnego
    Przyprawy:
    -1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    -1 łyżeczka kolendry
    -1 łyżka sosu ostrygowego
    -1 łyżka sosu sojowego
    -1 puszka krojonych pomidorów
    -400 ml soku pomidorowego
    -250 g czerwonej soczewicy

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę w większym garnku z grubym dnem, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 4 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy oraz pomidory i gotujemy 10 minut. Miksujemy. Dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę i gotujemy 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy