Rozgrzewająca i smaczna zupa.W zależności od upodobań można ją zmiksować na krem, lekko rozdrobnić lub pozostawić warzywa w większych kawałkach. Podawać z grzankami lub bułką.
Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlewamy parę łyżek oleju, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy poszatkowaną cebulę, pokrojone w krążki marchewkę i seler naciowy oraz zmiażdżony czosnek.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy litr bulionu i soczewicę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka /różny czas w zależności od rodzaju soczewicy, moja zielona, gotowałam około 50 minut/.
Następnie dodajemy osączoną i opłukaną fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. W miseczce posypujemy zupę natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub bułkami.
Smacznego!
Komentarze