Zupa z soczewicy

5 (169 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca i smaczna zupa.W zależności od upodobań można ją zmiksować na krem, lekko rozdrobnić lub pozostawić warzywa w większych kawałkach. Podawać z grzankami lub bułką.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - boczek wędzony, plastry: 150 gramów
    - cebula czerwona duża: 2 sztuki
    - marchew pokrojona w talarki: 2 sztuki
    - seler naciowy, łodygi: 3 sztuki
    - soczewica zielona: 200 gramów
    - fasola cannellini (w puszce): 1 puszka
    - kostka rosołowa mięsna: 1 sztuka
    - czosnek rozgnieciony (ząbek): 2 sztuki
    - oliwa lub dobry olej: 4 łyżki
    - natka pietruszki(posiekana): 3 łyżeczki
    - tymianek suszony: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z soczewicy 1. Do dużego garnka wlewamy parę łyżek oleju, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy poszatkowaną cebulę, pokrojone w krążki marchewkę i seler naciowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy litr bulionu i soczewicę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka /różny czas w zależności od rodzaju soczewicy, moja zielona, gotowałam około 50 minut/.

    Następnie dodajemy osączoną i opłukaną fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.
    Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. W miseczce posypujemy zupę natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub bułkami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować