Zupa z soczewicą i fasolą

5 (170 ocen)

Smaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 łodygi selera naciowego
    5 ziemniaków
    1 puszka soczewicy
    1 mała puszka białej fasoli
    250 ml. przecieru pomidorowego
    1 cebula
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Domowa jarzynka
    Sól, pieprz
    Słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa z soczewicą i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy udko z kurczaka, dodajemy obraną cebulę, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiamy do smaku solą oraz jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmuje y mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować