To lekko pikantna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa zawiera soczewicę, którą warto włączyć do swojej diety.
1 min
Łatwy
Składniki:
0,5 kg dyni, bez skórki i pestek
0,5 szklanki zielonej soczewicy
1 l bulionu
1 cebula
1 cebula dymka
2-3 ząbki czosnku
0,5 szklanki mrożonego szpinaku (może być świeży, trzeba go posiekać)
1 szklanka mleka
Olej
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki mielonej słodkie papryki
Szczypta mielonej ostrej papryki
Szczypta imbiru
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Zupa z soczewicą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę umyć, zalać bulionem. Czosnek i cebulę oraz cebulkę dymkę, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju. Po czym przełożyć do soczewicy. Całość gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie al dente. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz szpinak. Chwilę gotować, gdy dynia zmięknie dodać szklankę mleka i gotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić do smaku – solą, pieprzem, odrobiną curry, kurkumy, imbiru, papryki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze