Zupa z soczewicą i dynią

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To lekko pikantna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa zawiera soczewicę, którą warto włączyć do swojej diety.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg dyni, bez skórki i pestek
    0,5 szklanki zielonej soczewicy
    1 l bulionu
    1 cebula
    1 cebula dymka
    2-3 ząbki czosnku
    0,5 szklanki mrożonego szpinaku (może być świeży, trzeba go posiekać)
    1 szklanka mleka
    Olej
    0,5 łyżeczki curry
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki mielonej słodkie papryki
    Szczypta mielonej ostrej papryki
    Szczypta imbiru
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa z soczewicą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę umyć, zalać bulionem. Czosnek i cebulę oraz cebulkę dymkę, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju. Po czym przełożyć do soczewicy. Całość gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie al dente. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz szpinak. Chwilę gotować, gdy dynia zmięknie dodać szklankę mleka i gotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić do smaku – solą, pieprzem, odrobiną curry, kurkumy, imbiru, papryki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować