Zupa z selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku.

  • 30 min

Składniki:



  • 4 gałązki selera naciowego
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    1/3 selera korzenia
    1 papryka czerwona
    1/2 papryki zielono czerwonej
    sól, pieprz
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    1 litr bulionu drobiowego
    masło klarowane
    natka pietruszki

Zupa z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy