Zupa z selera naciowego i cukinii

5 (148 ocen)

  • 30 min

Wszelkiego rodzaju zupy uwielbiam! szczególnie te, gdzie jest mało składników, ta pachnie selerem, jest kremowa i bardzo smaczna!

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg selera naciowego
    1 mała cukinia
    3 ziemniaki
    1 cebula
    100 serka topionego śmietankowego
    2 łyżki klarowanego masła
    1,5 litra bulionu drobiowego-domowego
    sól morska do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    kilka plastrów parzonego boczku
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z selera naciowego i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy.
    W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem.
    Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami.
    Smacznego!

Porady

Zupę można podać również z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Seler Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować