Zupa z sałaty i szpinaku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mocna zieleń, która od razu stawia na nogi. Nietypowa, ale bardzo smaczna. Dla odważnych i potrzebujących sporej dawki witamin i minerałów. Dla mnie pyszna...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - sałata strzępiasta: 1 sztuka
    - szpinak: 120 gramów
    - młody ziemniak (duży): 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - cebulka dymka: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 500 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Zupa z sałaty i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek oraz cebulę, mieszamy do momentu aż się zeszkli, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, chwilę razem smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 7-8 minut. Ziemniak powinien się zrobić miękki.
  • 2. Do garnka wkładamy porwaną na kawałki sałatę i szpinak, mieszamy i gotujemy pod przykryciem (!) około 4 minut. Miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco lub po wystudzeniu, jako chłodnik. Rewelacyjnie smakuje z łyżką jogurtu naturalnego, ale możemy też dodać groszek ptysiowy lub grzanki. Jeśli ktoś lubi szpinak, na pewno będzie mu smakowała ta zupa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Czosnek Sałata Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować