Mocna zieleń, która od razu stawia na nogi. Nietypowa, ale bardzo smaczna. Dla odważnych i potrzebujących sporej dawki witamin i minerałów. Dla mnie pyszna...
Zupa z sałaty i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek oraz cebulę, mieszamy do momentu aż się zeszkli, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, chwilę razem smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 7-8 minut. Ziemniak powinien się zrobić miękki.
2.Do garnka wkładamy porwaną na kawałki sałatę i szpinak, mieszamy i gotujemy pod przykryciem (!) około 4 minut. Miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco lub po wystudzeniu, jako chłodnik. Rewelacyjnie smakuje z łyżką jogurtu naturalnego, ale możemy też dodać groszek ptysiowy lub grzanki. Jeśli ktoś lubi szpinak, na pewno będzie mu smakowała ta zupa.
Komentarze