Zupa z rzodkiewką i soczewicą

0 (0 ocen)

Ciekawa zupka z duszoną na maśle rzodkiewką, z dodatkiem soczewicy i kaszy jaglanej. Lekka ale pożywna, polecam :)

Składniki:


  • 4 ziemniaki
    2 marchewki
    2 łodygi selera
    0,5 kg rzodkiewki
    2 łyżki masła
    3 łyżki czerwonej soczewicy
    3 łyżki kaszy jaglanej
    sól i pieprz biały do smaku

Zupa z rzodkiewką i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    seler naciowy umyć, drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki.
    Wrzucić warzywa razem z masłem do garnka o grubym dnie, dusić na małym ogniu 5 minut.

    W tym czasie pokroić marchewkę i ziemniaki, wrzucić do garnka. Wlać wodę, lekko posolić i zagotować.

    Następnie wrzucić do garnka soczewicę i kasze jaglaną. Gotować całość ok 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy