Zupa z rukoli, pora i serka topionego

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Smaczna i zdrowa zupa na szybko,której zapach kusi każdego domownika i nawet Ci nie przepadający za "zieleniną" zjedzą ze smakiem,prosząc o dokładkę:)Ja uwielbiam rukolę, dlatego postanowiłam sprawdzić czy na ciepło,w zupie,jest równie smaczna,i owszem wszystkie składniki doskonale się tu komponują!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    100 g serka topionego
    50 g rukoli
    80 g pora (zielona część)
    1,25 litra rosołu
    1/3 szklanki śmietany 18%
    czosnek granulowany
    pieprz czarny
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z rukoli, pora i serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora kroimy w plasterki, rukolę na mniejsze kawałki.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy rukolę i mieszając z porem chwilkę smażymy.
  • 3. Dodajemy serek topiony, mieszamy z porem, następnie całość rozcieramy blenderem, zalewamy odrobiną rosołu i jeszcze raz miksujemy (jeśli nie lubimy pływających w zupie kawałków „zieleniny” to w tym momencie można przelać zawartość garnka do blendera kielichowego i dokładnie zblendować- ja tego nie robiłam, gdyż lubię zdrową „zieleninkę”).
  • 4. Następnie wlewamy pozostały rosół i zupę doprowadzamy do wrzenia.
  • 5. Do zupy dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, przyprawiamy czosnkiem i pieprzem według uznania (ewentualnie solą) i razem gotujemy jeszcze około 3 minuty.
  • 6. Gotową zupę podajemy np. z grzankami lub ugotowanym makaronem, który możemy nałożyć na talerze i wtedy zalać zupą lub wrzucić do zupy i wtedy trochę napęcznieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować