Zupa z rabarbarem

0 (0 ocen)

Prosta zupa z dodatkiem rabarbaru, lekko kwaskowa, rzec by można - kryzysowa. Zupę robi się ekspresowo, a do jej przygotowania idealnie nadają się ziemniaki pozostałe z obiadu. Tanio, szybko i smacznie, przy okazji również oryginalnie.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków ugotowanych i pogniecionych
    1 duża marchewka (250g)
    200 g rabarbaru
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek babki zwyczajnej
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki masła
    3 łyżeczki mąki pszennej
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżeczka curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Curry Ciasta Babki Przystawki

Zupa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z rabarbarem 1. Marchewkę obrać, pokroić na ćwierćplastry, rabarbar posiekać na małe kawałki, czosnek pokroić na plastry, babkę i natkę pietruszki posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobnione składniki, wsypać kminek i curry. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa z rabarbarem 2. Całość oprószyć mąką i krótko zasmażyć.
  • Zupa z rabarbarem 3. Mieszając, powoli wlać bulion - doprowadzić do wrzenia.
  • Zupa z rabarbarem 4. Dołożyć ziemniaki, dokładnie wymieszać. Całość gotować 5 min. Zupę doprawić do smaku.

Porady

Zupę podawać z pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo w ilości wg uznania. Zupę można także przygotować z surowych ziemniaków. 1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pognieść. Tak przygotowane dodajemy do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować