Zupa z prawdziwków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prawdziwki czy borowiki szlachetne ? Bierzemy w ciemno i te i tamte. To dla nas król grzybów leśnych. Innymi też nie gardzimy, bowiem też są pyszne. Preferujemy marynowane, suszone, ostatnio w sosie śmietanowym. Tym razem wykorzystaliśmy do przyrządzenia zupy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g świeżych prawdziwków
    1 cebula
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    4 ziemniaki
    250 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz

Zupa z prawdziwków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z prawdziwków 1. Grzyby oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dość grube plastry. Zalałem zimną wodą, dodałem przekrojoną na pół cebulę, listki laurowe , ziele angielskie, zagotowałem. Odstawiłem, usunąłem przyprawy i cebulę. Wodę z gotowania zachowałem.

    Następnego dnia ponownie zagotowałem w wodzie z gotowania prawdziwków, dodałem ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadziłem do wrzenia, zagęściłem rozmieszaną w śmietanie mąką. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy