Zupa z porów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna zupa z pięknym kolorze

  • 30 min

Składniki:

  • 1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    2 duże pory,
    1-2 gałązki selera naciowego,
    2-3 ząbki czosnku,
    1/3 szklanki białego wina,
    opcjonalnie kilka łyżek śmietanki (18-30%),
    zielone pesto (po czubatej łyżeczce do każdej porcji lub do smaku),
    grzanki,
    kilka łyżek startego parmezanu
    ew. przyprawy do smaku: sól, pieprz

Zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy warzywa się zeszklą, dodać wino. Zredukować, a gdy alkohol wyparuje, dodać bulion. Gotować całość na małym ogniu, do miękkości warzyw. Zmiksować na krem. Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zupę podawać z grzankami i parmezanem, do każdej porcji wmieszać łyżeczkę pesto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy