1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 duże pory,
1-2 gałązki selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki białego wina,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki (18-30%),
zielone pesto (po czubatej łyżeczce do każdej porcji lub do smaku),
grzanki,
kilka łyżek startego parmezanu
ew. przyprawy do smaku: sól, pieprz
1.Pory i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy warzywa się zeszklą, dodać wino. Zredukować, a gdy alkohol wyparuje, dodać bulion. Gotować całość na małym ogniu, do miękkości warzyw. Zmiksować na krem. Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zupę podawać z grzankami i parmezanem, do każdej porcji wmieszać łyżeczkę pesto.
Komentarze