Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 por - biała i jasnozielona część
    1 marchewka
    1 pietruszka
    500 ml przecieru z pomidorów
    700 ml serwatki
    0,5 szkl. zielonej soczewicy
    szczypta soli, pół łyżeczki cukru
    kilka łyżek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w plasterki i dusić na 2 łyżkach oleju na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem.
    Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki.

Porady

Kto ma problem z nadmiarem serwatki, może ją zamrozić w pojemniczkach po np. śmietanie, a po rozmrożeniu można ją dolać do zupy, wypieków lub sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Por Sery Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować