Zupa z pomidorów i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie , jeden pomidor odłożyłem.
Pozostałe sparzyłem i obrałem ze skórki. Pomidory zmiksowałem.
Cebulę i czosnek smażyłem wraz z marchwią przez 2 minuty.
Dodałem zmiksowane pomidory, gotowałem wszystko 3 minuty.
Dodałem 1/8 l wody , ponownie zagotowałem. Dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka.
Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę.
Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką i skórką pomarańczową.
Komentarze