Zupa z pomarańczy i marchewki

0 (0 ocen)

Nie tylko na letnie upały

Składniki:

  • 1/2 szkl masła
    2 szkl posiekanej cebuli
    675 g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
    4 szkl wywaru z kurczaka
    1 szkl soku pomarańczowego
    1 łyżka likieru pomarańczowego
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 szkl lekko ubitej śmietany

Zupa z pomarańczy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z pomarańczy i marchewki 1. W dużym rondlu rozgrzać masło, na średnim ogniu. Dodać cebulę, zmniejszyć ogień. Dusić cebulę przez 15 min, aż będzie miękka i nabierze złotego koloru. Dodać marchewkę i wywar z kurczaka. Zagotować. Przykry ć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 30 min , aż marchewka będzie miękka. Odcedzić warzywa, zachować płyn. W robocie kuchennym zmiksować warzywa razem z 2 szklankami płynu z gotowania. Wlać puree do rondelka. Wlać pozostały płyn. Wmieszać sok pomarańczowy, likier pomarańczowy, sól i pieprz. Gotować na średni ogniu, aż zupa będzie gorąca. Wlać zupę do misek. Ubitą śmietanę włożyć do rożka do wyciskania kremu z małą końcówką. Na każdej zupie wycisnąć dekoracyjny wzór z ubitej śmietany. Zanurzyć koniec nożyka w ubitej śmietany i kontynuować rysowanie, aż do otrzymania oczekiwanego wzoru. Podawać na gorąco z krakersami lub chlebem kukurydzianym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy